Welcome to my photoblog! I hope you'll enjoy your visit and if you do please let everyone know about it and stay tuned...

Wednesday, October 27, 2010

Legende pe Valea Iadului, Muntii Apuseni judetul Bihor

Lacul de acumulare Barajul Lesu

Se anunta o iesire fotografica la Bucea. Toti ne-au intrebat unde anume mai precis, ca Bucea e langa sosea. Ce sa fotografiati acolo??? Destinatia finala era de fapt Remeti, pe Valea Iadului. De parca daca ti-ar fi zis cineva asa de la bun inceput ai mai fi mers... Dar nu ni s-a spus si tot acolo am ajuns.

Alina, de la pensiunea unde am stat ne-a povestit ca exista doua legende legate de Valea Iadului:
Cea locala care spune ca pe timp de ploi, inainte de a se construi barajul Lesu raul iesea din matca si matura totul in cale. Oamenii erau nevoiti sa urce pe deal ca sa scape cu viata. Era iadul pe pamant.
A doua legenda, mai comerciala surade Alina, spune ca o capra si-a pierdut iedul acolo de unde izvoreste apa. De durere capra a plans asa de mult incat s-a format raul care in prezent se numeste Ied, de unde si Valea Iadului.
Ascultam ca si copii aceste povesti. Iar cand am intrebat starniti de curiozitate "da' numele barajului de unde vine?" Alina s-a scuzat cu treaba in bucatarie si nu ne-a mai povestit...

Pe Valea Iadului coloritul toamnei te farmeca...mireasma de trandafiri emanata de frunzele ruginii te imbata...si parca nu-ti mai vine sa pleci!  

Toamna aramie




Pe drum


Frunze batute de bruma


Ciuperca curioasa






"Pasesc in aer"




Poarta spre Toamna

No comments:

Post a Comment